Del av fasad på flerbostadshus med många våningar. Bild: Pixabay,

Brandskydd i flerbostadshus

Det är fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för brandskyddet i flerbostadshus.

Vad säger lagen?

Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) har den som äger en byggnad ansvar för att i skälig omfattning hålla utrustning för livräddning och släckning vid brand och vidta övriga åtgärder som behövs för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.

För fastighetsägare innebär det också en skyldighet att arbeta systematiskt med brandskyddet. Det finns beskrivet i Räddningsverkets allmänna råd (2004:3) om systematiskt brandskyddsarbete.

Lagen uttrycker inte hur ansvaret för de olika delarna i brandskyddet ska delas upp mellan fastighetsägare och hyresgäster. Det är bra om ansvarsfördelningen regleras i hyresavtalet.

Brandvarnare

Det är viktigt att det alltid finns minst en fungerande brandvarnare i varje lägenhet. Vanligtvis är det fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för att det finns minst en installerad brandvarnare i varje bostad. Hyresgästen ansvarar för skötsel och underhåll av brandvarnaren.

Brandceller

Flerbostadshus är indelade i flera brandceller. Varje lägenhet är en egen brandcell som ska hålla brand och rök ute i minst en timme. Trapphuset är ett exempel på en annan brandcell.

Brandcellerna ska stå emot brand och rök för att göra det möjligt att på ett säkert sätt utrymma människor och rädda egendom. Därför är det viktigt att brandcellerna är intakta.

Dörrar som ansluter mot trapphuset är ofta branddörrar. Det är viktigt att branddörrarna är stängda. De får inte ställas upp med kilar eller liknande.

Dörrar till lägenheter förväntas vara stängda.

Alla hål som görs i brandcellsgränser för exempelvis ventilation, el och vatten måste brandtätas fackmannamässigt. Har ventilationen blivit uppdaterad är det viktigt att säkerställa att alla gamla ventiler och schakt är ordentligt tätade.

Brandtekniska installationer

Brandtekniska installationer finns för att räddningstjänsten ska kunna göra en snabb och effektiv insats för att rädda liv och släcka branden. Det är fastighetsägarens ansvar att de brandtekniska installationerna blir underhållna och kontrollerade så att de fungerar. I flerbostadshus kan det finnas stigarledning och rökluckor. Se till att de är tydligt uppmärkta med skyltar för stigarledning och för röklucka.

Skyltar för utmärkning av stigarledning och röklucka.

Stigarledningen används av räddningstjänsten för att de ska slippa dra brandslangar i trapporna.

Rökluckorna finns ofta i trapphusets topp eller i källaren. De används för att få ut brand- och rökgaser, vilket skapar en säker miljö i trapphuset för utrymning. Kom ihåg att rökluckor kan behöva snöröjas under vintern.

Utrymningsvägar

Grundkravet för bostäder är att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar. I flerbostadshus upp till åtta våningar är oftast trapphuset en väg och den andra via balkong eller fönster med stegutrustning från räddningstjänsten.

I flerbostadshus med fler än åtta våningar finns det oftast bara en utrymningsväg, trapphuset. I dessa byggnader ställs högre krav på utformningen av trapphuset.

Det är viktigt att fastighetsägaren har koll på sin fastighet och ser till att utrymningsvägarna är fria. Det får inte finnas brännbart material i trapphus såsom barnvagnar, kartonger eller liknande. Det är inte heller tillåtet att förvara cyklar, rullatorer med mera på ett sätt som hindrar utrymning. Det är inte tillåtet att ladda laddbara produkter som permobiler, elsparkcyklar med mera i trapphus.

Finns det källarlägenheter i flerbostadshus är det viktigt att tänka på att varje lägenhet ska ha två av varandra oberoende utrymningsvägar. Är fönsterutrymning en väg måste den uppfylla kraven på minsta fria öppningsmått.

Fönsterutrymning måste uppfylla kraven på minsta fria öppningsmått. Minst 0,5 meters bredd och minst 0,6 meters höjd. Summan av bredd och höjd ska vara minst 1,50 meter. Fönstret får vara högst 1,2 meter över golvet.

Fönstret ska minst ha 0,5 meters bredd och minst 0,6 meters höjd. Summan av bredd och höjd ska vara minst 1,50 meter. Fönstret får vara högst 1,2 meter över golvet.

Kommer brandbilarna fram?

Det är viktigt att brandbilarna kommer fram eftersom räddningstjänsten ofta är den andra alternativa utrymningsvägen.

En del flerbostadshus har räddningsvägar och uppställningsplatser avsedda för räddningstjänst. De ska vara väl uppmärkta och hållas fria från hinder som möbler, bilar och liknade. De ska vara snöröjda under vintern.

Finns det inte avsedda räddningsvägar använder räddningstjänsten ordinarie vägarna. Det är viktigt att de också hålls fria. Tänk på att beskära buskar och träd som kan vara i vägen för stegutrymning.

Insatsförberedande platsbesök

Något att ha i åtanke är att när vår brandstyrka gör insatsförberedande platsbesök vid flerbostadshus är det några fel som är vanligt förekommande:

  • Rökluckan går inte att öppna
  • Öppningsanordning för röklucka eller fönster kräver nyckel som räddningstjänsten inte har
  • Öppningsanordning för röklucka är övermålad och måste brytas upp
  • Anordningar är inte uppmärkta, svåra att lokalisera
  • Stigarledningar är inte kontrollerade och fulla med grus
  • Det finns brännbart material i trapphus.

Vill du veta mer?

Läs MSB:s broschyr (pdf) Brandskydd i flerbostadshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: