Frivillig resurs

Oavsett var du bor ska du få snabb hjälp. Det står i lagen om skydd mot olyckor. Därför finns frivilliga resurser med förmåga att agera innan räddningstjänsten är på plats.

Drivkraften är att kunna göra en första hjälpande insats till olycksdrabbade medmänniskor i sin närhet. Att någon kommer och gör en snabb insats i väntan på mer hjälp från räddningstjänst eller ambulans kan ha stor betydelse för konsekvenserna av olyckan.

Larmen kan handla om: brand, trafikolycka, drunkningstillbud och medvetslös person som kan behöva hjärt-lungräddning.

Förstärkt medmänniska

Räddningstjänsten har konceptet ”förstärkt medmänniska” där vi stärker den enskildes förmåga att agera innan räddningspersonal kommer till platsen. En förstärkt medmänniska är utbildad och har viss utrustning. Förstärkta medmänniskor finns i tio byar i Medelpad: Byberget, Holm, Indal, Kölsillre, Naggen, Norrböle, Norrhassel, Skatan, Sulå och Överturingen.

Blir det ett larm i byn får den som är förstärkt medmänniska meddelande i sin telefon och kan rycka ut för att göra en första insats. Att vara förstärkt medmänniska innebär en möjlighet att rycka ut men ingen skyldighet att göra det.

I Matfors kan "byavakt" larmas ut vid larm om ”medvetslös person som saknar andning”. De har hjärtstartare i den bil byavakterna brukar åka i.

Frivillig kår i Ljustorp

I Ljustorp finns en frivillig kår som har fordon och utrustning för att kunna göra en första insats om något händer i byn.

Senast uppdaterad:

Kontakta

Samordnare Förstärkt medmänniska
Andreas Wedin
Telefon: 070 398 75 61
E-post: andreas.wedin@rtjmedelpad.se