Bild på en telefon

Varning för bluffsamtal om sotning

Vi på räddningstjänsten vill varna för oseriösa personer som ringer och påstår att det är lag på att rengöra imkanaler i villor och flerbostadshus, och vill sälja rengöring av ventilationskanaler.


Försäljarna är påstridiga och kontaktar ofta äldre personer. De påstår att det är lag på att rengöra imkanaler i villor och flerbostadshus. Det är fel. Lagkravet togs bort 2004.

Behöver du rengöring av imkanaler ska du själva ta initiativet till att de ska rengöras. Boka inte tid med framfusiga försäljare som vill tvinga sig på. Släpp inte in dem i ditt hem.

Ingen av våra sotningsentreprenörer bokar tid genom att ringa upp via telefon. De skickar ut en avisering med datum och tid via post.

Viktigt att hålla rent

Trots att lagkravet har försvunnit är det ändå viktigt att hålla rent i spisfläktar och imkanaler. Det är du som fastighetsägare som har ansvaret.

Spisfläkten behöver rengöras helst en gång i månaden. Imkanalen behöver rengöras efter behov. En lämplig intervall är mellan 3-6 år. Den som rengör din anläggning kan säkert råda dig till vilket intervall som är lämpligt hos dig.

Fakta

Medelpads räddningstjänstförbund har avtal med följande entreprenörer för att sota och göra brandskyddskontroller i Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner:

  • JO Sotning AB
  • Sundsvall Södra Sotningsdistrikt AB
  • Sundsvall och Timrå Sotningsdistrikt AB.

Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen har avtal med följande entreprenörer för att sota och göra brandskyddskontroller i Härnösands, Kramfors och Sollefteå kommuner:

  • Härnösand: Härnösands sotningsdistrikt AB
  • Kramfors: Kramfors Sotning och Ventilationsanering AB och Ådalens Brandskydd och Sotning AB
  • Sollefteå: Sollefteå Sotningsdistrikt AB.

Brand och Säkerhet i Örnsköldsviks kommun har avtal med Öviks sotningsdistrikt AB för att sota och göra brandskyddskontroller i Örnsköldsviks kommun.

Kontaktpersoner

Medelpads Räddningstjänstförbund: Tora Åström 060-658 59 32
Räddningstjänsten Höga Kusten - Ådalen: Tomas Näsman 0611-870 306
Brand och säkerhet Örnsköldsviks kommun: Håkan Wiberg 070-557 87 60

Senast uppdaterad: